Making of Indian Constitution - KAS Class Indian Polity 1

Making of Indian Constitution Drafting Committee Constituent Assembly


Making of Indian Constitution, Drafting Committee, Constituent Assembly.






Study Notes PDF


Questions and Answers

1. Consider the following statements
i) The Constitution of India is the fundamental law of the land.
ii) The constitution can amended by adding or deleting rules into it.
iii)  The Constitution is the source of all laws for the country
Identify the correct statement(s).
A) I and ii
B) ii and iii
C) ii only
D) i,ii and iii

2. The British Prime Minister who sent Cabinet Mission to India
A) Clement Attlee
B) Ramsay MacDonald
C) Winston Churchill
D) Neville Chamberlaian

3. Who among the following was not a member of Cabinet mission?
A) A V Alexander
B) Sir Stafford Cripps
C) Lord Penthick Lawrence
D) Sir John Simon

4. How many members were there in the constituent assembly during its formation?
A) 299
B) 399
C) 389
D) 398

5. How many members were there in the constituent assembly after the partition of India?
A) 299
B) 399
C) 389
D) 398

6. Identify the incorrect statement

A) Dr Rajendra Prasad was the permanent chairman of the constituent assembly
B) The constitution came into force on 26 th November 1947.
C) Dr Sachidananda Sinha was the first chairman of the constituent assembly
D) The objective resolution was presented by Jawaharlal Nehru.

7. Consider the following statements
i) Introduction to the constitution is called preamble
ii)  Presently there are 8 schedules in the constitution  
iii) Presently there are 25 parts in the constitution
iv) The date mentioned in preamble is 26 November 1949
Which of the above statements are correct?

A) i, ii and iii
B) ii, iii and iv
C) all the above
D) i, iii and iv

8. ‘Initially the constituent assembly was not a sovereign body’, because
A) The British government could interfere in their activities
B) The constitution could not be amended by adding or deleting rules into it
C) Representatives from the British provinces of India and the native states were elected to the constituent assembly of India
D) A large part of Indian Constitution was derived from the Govt of India act of 1935

9. The process of making changes in the constitution is called 
A) Resolution
B) Amendment
C) Impeachment
D) Edition

10. Match the following
  1 BR Ambedkar I Objective resolution
2 Jawaharlal Nehru II Drafting Committee
3 Rajendra Prasad III Permanent Chairman
        4 Sachidananda Sinha IV First chairman
A) 1-I, 2-II, 3-III, 4-IV
B) 1-II,2- I, 3-III, 4-IV
C) 1-II, 2-I, 3-IV, 4-III
D) 1-III, 2-I, 3-II, 4-IV

Answers

1. D
2. A
3. D
4. C
5. A
6. B
7. D
8. A
9. B
10. B

COMMENTS

Name

10th Level Prelims,25,Ancient Indian History,1,Ancient Medieval India,7,Answer Key,1,Aptitude,2,Arts and Culture,10,CBSE Notes,1,Current Affairs,4,December 2019,1,Degree Level Prelims,2,Download,1,Economics,11,Economy and Planning,17,Ezhuthachan Award,1,Facts About India,1,Featured,2,General Awareness,28,General English,3,General Knowledge,3,Geography,10,Historical Background,1,History,7,Home,8,IB Exam,1,Important Personalities,1,Important Years,1,Indian History,1,Indian Polity,3,Job Vacancy,3,KAS,83,KAS Mains,2,Kerala Administrative Service,9,Kerala Facts,5,Kerala Geography,1,Kerala History,2,KPSC,1,LDC,10,LGS,1,Mains Exam,1,Malayalam,3,Mauryan Empire,1,MCQ,24,Medieval Indian History,4,Mock Test,30,Modern Indian History,34,National Flag,1,NCERT Notes,13,Periyar,1,Phrasal Verbs,1,Plus Two Level Prelims,2,Preliminary Exam,2,Prelims Questions,5,Previous Question Paper,21,PSC,18,Questions,1,Quotes,1,Reasoning,2,Regulating Act 1773,1,Research Centers,1,Resting Place,1,Revolt of 1857,1,Rivers,3,Social Welfare Schemes,1,Socio Religious Movement,3,Solar System,2,Study Materials,12,Syllabus,4,Tamilnadu,1,Thozhilvartha,1,VEO,11,
ltr
item
Kerala Administrative Service (KAS) Online Class Study Notes Tests | KAS Insights: Making of Indian Constitution - KAS Class Indian Polity 1
Making of Indian Constitution - KAS Class Indian Polity 1
Making of Indian Constitution Drafting Committee Constituent Assembly
https://1.bp.blogspot.com/-L_Z14uOWA7s/Xc5UDzkxTnI/AAAAAAAAAS8/z_wvhk9RbJgfAqB8iNtHaQg_muo9xA2tgCLcBGAsYHQ/s1600/modern-indian-polity-yt-constitution.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-L_Z14uOWA7s/Xc5UDzkxTnI/AAAAAAAAAS8/z_wvhk9RbJgfAqB8iNtHaQg_muo9xA2tgCLcBGAsYHQ/s72-c/modern-indian-polity-yt-constitution.jpg
Kerala Administrative Service (KAS) Online Class Study Notes Tests | KAS Insights
https://www.kasinsights.in/2019/11/making-of-indian-constitution-kas-class.html
https://www.kasinsights.in/
https://www.kasinsights.in/
https://www.kasinsights.in/2019/11/making-of-indian-constitution-kas-class.html
true
4404614787135261407
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content